Тернопіль, якого немає: культові місця

Автор:
03 травня 2023

Щодня прогулюючись вуличками рідного міста ми не помічаємо, як воно щоразу змінюється, стає красивішим та комфортнішим. А давайте, хоч на хвилинку, зазирнемо у минуле та пригадаємо, яким Тернопіль був колись, у далекі 70-80-ті роки,  а дехто, можливо, й вперше побаче його таким незвіданим, але не менш красивим.

Тернопіль, якого немає: культові місця

Рідне і таке красиве місто - Тернопіль, але в пам'яті багатьох він залишиться саме таким, як на цих світлинах. А ви пам'ятаєте ці легендарні місця? Можливо у кожного з вас є своя історія та спогода з тим чи іншим місцем.

Отже, не будемо гаяти час, а пригадаємо культові місця "забутого" Тернополя.

1. Популярне дитяче кафе "Сніжинка", розташоване на вул. Сагайдачного, зараз там знаходиться  піцерія "Челентано". У ті часи, це було культове місце,  кажуть, у ньому продавали дууууже смачне морозиво, діти його обожнювали. А ви його пам'ятаєте?

2, Ресторан на воді "Поплавок" ( на місці "ближнього пляжу").

У 50-х роках однією із перших споруд на Тернопільському ставі був маленький ресторанчик-кафе "Поплавок", що розташовувався на береговій лінії біля самої води, а над водою від нього була велика дубова тераса. Сьогодні мало хто знає про це, нагадати про це місце  можуть лише залишки споруди з правого боку пляжу.

3. Літаки у парку "Топільче" - бомбардувальника, винищувача, а також гелікоптера пам’ятають тернопляни середнього віку. Одначе мало хто знає історію появи цих літаків.

Тернопільська авіація стояла неподалік Серету в гідропарку - зліва від центральної алеї, якщо йти від Надставної церкви на “Дружбу”. Загалом у парку було два літаки і вертоліт. МІГ-15 та ТУ -16. 
Спершу в ТУ-16 можна було зайти, коли різні компанії почали залазити всередину  і те все “досліджувати", нищити, все закрили.  Зрештою, на початку 90-х літаки були уже в такому поганому стані, що їх просто вирішили здати на металобрухт.

4, Козацький острів у парку "Топільче", він і зараз є, але виглядає вже зовсім по іншому.

5, Обеліск на честь Перемоги радянського народу над німецько-фашистськими загарбниками (був розташований біля Надставної церкви). Зараз від нього й сліду немає.

6, Легендарний магазин "Бурячок". Молодь уже не пам'ятає його, але попри те, що магазину уже давно немає, люди продовжують називати те місце "біля бурячка". Давай зустрінемся "біля буряка" - не раз можна почути з вуст тернополян. Усе з часом міняється, але дещо вічне)))

7, Старше покоління також пам'ятає - танк. Військова техніка стояла на кільці, що на майдані Перемоги, що на Дружбі,  біля колишнього ТАНГУ (зараз ТНЕУ). І до сьогодні від місцевих можна почути вислів "на зупинці коло танку".

8, А ось так виглядав теперішній Палац культури "Березіль". Відкритий 6 листопада 1977 року під назвою «Октябрь», з нагоди чого в ньому була показана концертна програма. У лютому 1978 відбувся перший великий концерт митців Тернопільської області на власній новій сцені. В січні 1990 «Октябрь» перейменований на ПК «Березіль» ім. Леся Курбаса.

9, А щоб ще ближче познайомитися з ретро Тернополем радимо переглянути відео 80-х років опубліковане Юрієм Рудницьким.

Якщо у своїх архівах ви теж знайшли цікаві світлини радянського Тернополя, додавайте їх в коментарі та напишіть декілька слів про це місце.

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Гіроскутер: сучасний транспорт майбутнього
Гіроскутер: сучасний транспорт майб... У наш час технології швидко розвиваються, і з кожним роком з'являється все більше інноваційних пристроїв, які полегшують...
10 кращих хітів виконаних українською
10 кращих хітів виконаних українськ... Рідна мова - така солов'їна і милозвучна. Нас навчили слухати російське, бо воно "краще". Та хіба ж так? Просто своєму н...
Цікавий тест на знання української мови. Перевіряємо свої знання!
Цікавий тест на знання української... Із 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування перейшла на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами,...