10 цікавих фактів про Вінницю

Афіша Вінниці - MoeMisto.ua
Автор:
Афіша Вінниці - MoeMisto.ua
08 вересня 2022

Вінниця - чудове місто у Центральній Україні, яке славиться не тільки багатою історією, але й безліччю відзнаками, якими її неодноразово нагороджували. Декілька разів Вінницю визнавали найкомфортнішим містом в Україні, багато хто називає Вінницю - містом фонтанів, і є ще чимало досягнень, адже нашому місту безперечно є чим пишатися! Команда МоеMisto пропонує вам 10 цікавих фактів про Вінницю. А ти усі знаєш? 

10 цікавих фактів про Вінницю

1) Місто-столиця

Столицею УНР Вінниця була трохи більше місяця - з 2 лютого по 6 березня 1919 р.

2) Місто, що дбає про планету

У 2015 році Вінниця стала першим містом на пострадянському просторі, яке отримало "Європейську енергетичну відзнаку"

3) Місто рекордів та рекордсменів

Спільне написання картини, сальса у вишиванках, найменше орігамі, найбільша колекція моделей транспорту, найбільший герб "з людей", найбільший коровай, найбільша картина з насіння, наймасовіший дитячий шаховий турнір, найдовший млинець і багато інших най...

4) Місто танцюючих фонтанів

Великі і маленькі, старі та нові, плавучі та пішоходні - у Вінниці нараховується майже два десятка різноманітних фонтанів. Перлиною цієї колекції є світломузичний фонтан "Рошен"

5) Місто неочікуваних знахідок

Перший в Європі пам'ятник легендарному революціонеру Ернесто Че Геварі з'явився у Вінниці в 2008 році, випередевши найвідоміший австрійський монумент на чотири місяці.

 

6) Місто двоколісних 

Саме Вінниця була першим українським містом, що запросило до створення міської велостратегії іноземних експертів. Результат - майже 50 км велошляхів.

7) Місто дизайнерських трамваїв

У Вінниці роблять власні трамваї, дизайн яких розробляли у київському ательє, яке спеціалізується на тюнінгу представницьких авто, зокрема "Бентлі" та "Фераррі".

8) Місто, де комфортно жити

Вінниця чотири рази очолювала опитування "Найкомфортніше місто для життя в Україні", яке проводилося групою "Рейтинг" для міжнародного республіканського інституту.

 

9) Місто, де "живе" Бог

Водну артерію, що нині має назву Південний Буг, слов'яни нарекли Богом - так вони хотіли підкреслити багатство і родючість землі, по якій вона протікає.

 

10) Місто, що торкається неба

Щогла вінницької телевежі (354 метри) - є найвищою у світі спорудою такого типу. 

 

Вам також сподобається:

10 найвідоміших пісень про Вінницю 
14 визначних пам'яток Вінниці. Що варто побачити 

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як правильно їздити на електровелосипеді не порушуючи ПДР?
Як правильно їздити на електровелос... Коли ми їздимо на електровелосипеді, то розуміємо, що це популярно та безпечно. Ми можемо легко пересуватися містом. Але...
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших рецептів від українських зірок
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших р... 5 травня святкуватимемо світле свято Воскресіння Господнє! На кожному Великодньому столі обов'язковим елементом є паска....
15 замків та палаців Вінниччини
15 замків та палаців Вінниччини Вінницька область є лідером за кількістю історичних пам'яток, а саме замків, садиб, палаців, фортець і маєтків. Їй посту...