Непотрібні подарунки: як уникнути такої ситуації?

eva.ua
Автор:
eva.ua
22 листопада 2023

Дослідження показують, що невдалі подарунки можуть зашкодити стосункам із людиною. Це не завжди так. Але неприємний осад у разі отримання «не того» подарунка на якийсь час все одно залишається. Як же не помилитися й подарувати саме те, що сподобається?

Непотрібні подарунки: як уникнути такої ситуації?

Не турбуйтеся про ціну подарунка

Чому б просто не розщедритися та не купити дорогий подарунок — адже це покаже, наскільки вам дорога ця людина?

Висока ціна подарунка далеко не завжди гарантує, що він припаде до смаку. Як правило, що дорожчий подарунок, то вищі очікування того, хто його подарував, — нам оманливо здається, що в цьому випадку нам точно віддячать і оцінять.

Але хоч тим, хто дарує, і може здаватися, що кількість витрачених грошей показує їхнє уважне ставлення, в тих, хто отримує такі подарунки, їхня ціна зазвичай жодним чином не впливає на ступінь вдячності.

«Немає жодних доказів того, що на тих, хто отримує подарунок, справляє гарне враження його ціна», — каже Джефф Галак, доцент маркетингу з бізнес-школи Карнегі Мелон Теппер (Пітсбург, США).

Галак, який вивчає поведінку споживачів і процес ухвалення рішення про купівлю, визнає, що до певної межі (за традицією або згідно з очікуваннями) вартість подарунка може справити враження, але тільки до певної. Перевищивши її, ви нічого не досягнете, каже він. Головне — сам подарунок, а не його ціна.

hrgK-IP1G_MoU5p8QKzaHiQ1TXq0LVZVOgynEEB5Qg_elUKnNMSylVUTkdyRw2jwwOO53vU6MScvSD3qmntOm1mXIxRo9xkSVnPGz1rf-Ac436XNCB6ja3-UDDusZfSBY64XbhIZqn4b

Оцініть довгострокову перспективу

За словами Галака, слід подумати трохи далі того моменту, коли ви вручаєте свій подарунок.

«Коли люди вручають подарунок, їм хочеться насолодитися цим моментом, вони очікують усмішки у відповідь, радості на обличчі людини, — каже Галак. — Але тому, хто отримав подарунок, хочеться трохи іншого — щоб він мав цінність впродовж довшого часу».

Іншими словами, навіть якщо обличчя людини, якій вручають річну підписку на послуги онлайн-кінотеатру, не відобразить бурхливої радості, це не означає, що вона не оцінить подарунок. Він якраз сподобається — адже ним можна користуватися цілий рік.

Чудовий універсальний подарунок — сертифікат на покупку. Якщо гроші дарувати ніяково, просто подаруйте людині можливість самій купити, що захочеться, на певну суму у вигляді святково оформленого сертифіката. Зазвичай вони довгострокові. Наприклад, сертифікатом EVA.UA можна скористатися протягом 12 місяців після придбання.

Не зважайте на унікальність та оригінальність

Галак також пропонує не надто замислюватися щодо особливого подарунка. Часом людям хочеться саме того, чого хочеться іншим, або того, що вже є в інших.

Як показало одне дослідження, нам властиво концентруватися на унікальних рисах характеру людини, коли ми обираємо їй подарунок. Але така специфіка призводить до того, що ми ігноруємо всі інші аспекти бажань і потреб цієї людини. І в результаті купуємо непотрібне їй.

Крім того, ми часто намагаємося різним людям купити різні подарунки — навіть коли розуміємо, що кожен із них був би більше задоволений, отримавши те саме, що й інші.

Щоб мати кращий вигляд в очах інших, люди хибно вважають, що повинні дарувати різне, підкреслює Галак. Крім того, ви, можливо, не розглядаєте як подарунок те, що є у вас. Другу подобаються ваші кросівки? Подаруйте йому такі самі, не зациклюйтеся на власній унікальності.

nlKyzQ-mUeqrp3K4qsI7JeUhFvb0ythGqCvjYlKLTtV0B6r2clOiHjOhSQ1ClF39acFCnHWU5R5F29uZn54syl9jnZ2T_re01idsOZ60WJWZGk0brcdJx5DnspZJ1KjtOZIFW1xmMXCV

Купуйте подарунок на основі спільних інтересів

Замість того, щоб орієнтуватися під час вибору подарунка на свої уявлення про його цінність, краще сконцентруватися на спільних інтересах і вибрати те, що сподобається вам обом. Обирати щось для себе завжди простіше. Якщо у вас є щось спільне з людиною, купіть їй те, що відображає вашу схожість. Ймовірність, що це їй сподобається, одразу зросте.

А ще краще — подумайте, який досвід можна подарувати. Наприклад, курси кулінарії або квитки на концерт. Такого роду подарунки зближують вас із тим, кому ви даруєте — навіть якщо ви не підете на концерт або курси разом із ним.

Запитайте у людини про її бажання

Дослідження показали, що люди значно вдячніші за подарунки, про які вони самі попросили, ніж за те, про що навіть не натякали. Ми часто намагаємося проявити творчий підхід і здивувати людину своїм подарунком. Але найкращий подарунок — це той, який хочеться отримати.

Чомусь заведено вважати, що подарунок має бути «сюрпризом». Запитати людину про те, що їй подарувати, вважається мало не табу. І абсолютно даремно. Нам усім буде краще, якщо ми почнемо дарувати людям те, що їм потрібно.

Не обмірковуйте ідеї занадто довго

Зрештою, не витрачайте надто багато зусиль на те, щоб, не дай боже, не подарувати невдалий подарунок. По-справжньому погані подарунки трапляються рідко. Навіть якщо ви справді подарували щось даремне близькій людині, вона все одно оцінить, що ви думали про неї і не пошкодували свого часу на вибір подарунка.

І наостанок згадаємо стару приказку: важливим є не подарунок, важливою є увага.

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
14 визначних пам'яток Вінниці. Що варто побачити
14 визначних пам'яток Вінниці. Що в... Вінниця - прекрасне місто, де приємно відпочивати, гуляти, насолоджуватись життям! Для вінничан та гостей міста пропонує...
15 замків та палаців Вінниччини
15 замків та палаців Вінниччини Вінницька область є лідером за кількістю історичних пам'яток, а саме замків, садиб, палаців, фортець і маєтків. Їй посту...
Як правильно їздити на електровелосипеді не порушуючи ПДР?
Як правильно їздити на електровелос... Коли ми їздимо на електровелосипеді, то розуміємо, що це популярно та безпечно. Ми можемо легко пересуватися містом. Але...