5 травня святкуватимемо світле свято Воскресіння Господнє! На кожному Великодньому столі обов'язковим елементом є паска. Якщо хочете здивувати своїх рідних та близьких пасхальними смаколиками, ловіть рецепти пасхальної здоби від українських зірок.
Рецепт традиційної сирної паски від Тіни Кароль
Інгрідієнти:
1 кг сиру,
1 склянка вершків 10% жирності,
5 яєць,
2 склянки цукру,
1 пачка вершкового масла;
100 г родзинок (краще світлий),
волоських горіхів,
цукатів;
1 пакетик ванільного цукру,
цедра 1 лимона.
Спосіб приготування:
Відокремте жовтки від білків і збийте, додайте вершки і доведіть до кипіння в каструлі з товстим дном, постійно помішуючи. Поки маса охолоджується, обсмажте горіхи на сухій сковороді, а родзинки вимийте і просушіть. Натріть цедру одного лимона. У остигнула масу покладіть сир, вершкове масло і ретельно розітріть. Потім додайте родзинки, цукати, горіхи, лимонну цедру і ванільний цукор і добре перемішайте. Суміш викласти у форму для паски на два шару вологої марлі і ставиться в холодильник під гніт на 12 годин. Готову паску можна прикрасити цукатами, глазур'ю, посипками і т. д.
Рецепт великодньої паски від народного депутата колишнього "ревізора" Миколи Тищенка
Інгредієнти:
Борошно - 700 г
Сіль - 10 г
Цукор - 130 г
Сухі дріжджі - 11 г
Яйця - 3 шт.
Молоко сухе - 45 г
Вода - 250 г
Вершкове масло - 100 г
Маргарин - 100г
Ізюм - 100 г
Ром "Havana Club" - 50 г
Кориця - щіпка
Бадьян - 1 зірочка
Спосіб приготування паски:
Замочуємо родзинки в ромі і спеціях за кілька годин до приготування паски. Змішуємо сухе молоко і дріжджі з цукром, попередньо расстворенія в воді. Додаємо яйця. Перемішуємо тісто руками до хлопьеобразной структури. Додаємо в тісто замочений ізюм, масло і маргарин. Ми залишаємо тісто відпочивати, накриваючи рушником на 40 хвилин.
Випікаємо паску при температурі 180 градусів. Гарячий великодній хліб змащуємо глазур'ю і прикрашаємо на свій розсуд.
Рецепт паски від Надії Матвєєвої, ведучої жіночого телевізійного клубу "Все буде добре" на телеканалі СТБ
Інгредієнти:
борошно - 400-600 г
молоко - 250 мл
дріжджі - 35 г
вершкове масло - 125 г
яйця - 4 шт.
цукор - 1 склянка
ванільний цукор - за смаком
сіль - щіпка
родзинки - 30 г
цукати - 30 г
Спосіб приготування паски:
Для опари підігрійте молоко до 36 ° C. Розчиніть в теплому молоці пресовані дріжджі і додайте цукор і борошно. Замісити опару, накрийте її рушником і залиште в теплому місці на півгодини.
Розтопити вершкове масло і охолодіть його. Відокремте білки від жовтків. Жовтки збийте з цукром, а білки до щільної піни.
Коли опара збільшиться вдвічі, додайте в неї ванільний цукор, сіль, жовтки з цукром, борошно і білки. Замісити тісто. В кінці додайте розтоплене вершкове масло і вимішують тісто до тих пір, поки воно не почне легко відлипати від рук.
Накрийте тісто рушником і залиште в теплому місці на 1 годину. Тісто має зрости в два-три рази. Ізюм та цукати для паски замочіть на 5-10 хвилин в теплій воді. Обсушити їх на паперовому рушнику.
У тісто, яке підійшло, додайте родзинки, цукати і ретельно перемішайте, щоб вони розподілилися по всьому тесту. Змастіть форми для випікання маслом і викладіть в них тісто, заповнюючи форми на третину. Поставте форми з тестом в тепле місце на 30 хв.
Коли тісто заповнить практично всю форму, змастіть його зверху збитим жовтком для блиску. Поставте паски в духовку і випікайте 40 хвилин при температурі 180 ° C.
Шоколадна Паска з цукатами від шеф-кухара Євгена Клопотенка
Інгредієнти на 2-3 невеличкі пасочки.
Для тіста:
300 г Борошно (і додатково для замішування)
Для глазурі:
Як готувати:
Паска домашня від співачки Олі Полякової
Інгредієнти на 7-8 невеличких пасочок.
Як готувати:
Неймовірно ніжна і швидка сирна паска від Ольги Сумської
Інгрідієнти:
Жирний сир - 800 г
Цукор - 3-4 ст. л.
Домашні яйця - 6-8 шт.
Ізюм - 50 г
Ванільний цукор - 1 пакетик
Спосіб приготування:
До сиру додати яйця і перемішати. Сюди ж висипати цукор і ванільний цукор і знову ретельно перемішати. Після цього засипати в отриману масу родзинки і перемішати так, щоб вони змішалися однорідно з тестом.
Взяти скляну форму (це важливо) і змастити її вершковим маслом (можна використовувати оливкову). Обережно висипати сирну масу і накрити її кришкою. Поставити в духовку, розігріту до 150 градусів, на 20-40 хвилин.
Важливий момент! За 5-10 хвилин до закінчення випічки необхідно зняти кришку. Готову паску можна змастити жирними вершками і посипати цукром, тоді утворюється ароматна золотава скоринка. Після того, як паска спечеться, вийняти її з духовки і знову накрити кришкою і залишити остигати.
Корисна та дієтична сирна паска від співачки Насті Каменских (NK)
Інгредієнти:
Спосіб приготування:
І фінальний акорд – прикрашаємо готову страву сухофруктами і горіхами, які залишилися – дайте волю фантазії.
Великодня паска по-закарпатськи від телеведучої Алли Мазур
Інгрідієнти:
молоко - 300 мл
дріжджі - 12 г
цукор - 2 ст. л.
яєчні жовтки - 2 шт.
масло вершкове - 25 г
борошно - 5 ст.
сухофрукти (чорнослив, сушена вишня, журавлина, курага) - 100 г на 1 кг тіста
Спосіб приготування:
Для приготування опари потрібно 70 мл теплого молока, 12 г дріжджів і 1 ст. л. цукру добре змішати і поставити в тепле місце.
Для приготування тіста необхідно змішати 250 мл молока, 2 жовтки і ½ столової ложки цукру (або трохи більше, якщо хочете солодший паску). Рідку суміш потрібно з'єднати з борошном, потім влити в неї готову опару і змушують густе тісто. Щоб зробити паску модним, додайте 30 г міцного ароматного алкоголю (рому або коньяку) і сухофрукти: чорнослив, сушену вишню, журавлину, курагу. Але не більше, ніж 100 грамів на 1 кг тіста.
За карпатським традиціям, щоб тісто добре підійшло, його потрібно накрити білою серветкою або вишитим рушником і покласти зверху гілку свяченої верби. Тісто потрібно поставити в тепле місце. Коли воно підійде, розкладіть його по формам дати знову підійти і випікати в духовці при 175 градусах. Після того як дістанете паску з духовки, окропіте його холодною водою, щоб скоринка стала м'якою і блискучою.
Потім необхідно покрити паску глазур'ю, приготовленої заздалегідь, і прикрасити горіхами і сухофруктами.
Інгредієнти для начинки:
Всі продукти необхідно збити блендером та відкласти, щоб начинка трішки постояла.
Інгредієнти для тіста:
Всі інгредієнти розтираємо руками до утворення дрібної мокрої крихти. Після цього у форму для випікання стелимо пергаментний папір (нічим не змащуємо). Викладаємо туди більше половини тіста, заливаємо начинкою і зверху викладаємо тісто, яке залишилося. Розігріваємо духову шафу на 180 градусів і ставимо туди пиріг на 40 хвилин.
Рецепт шоколадної паски від багатодітної матусі, телеведучої Валентини Хамайко
Інгредієнти для опари:
Борошно - 100 г
Цукор - 10 г
Молоко - 90 мл
Свіжі дріжджі - 5 г
Для тіста:
Борошно - 430 г
Какао - 30 г
Цукор - 120 г
Ванільний цукор - 10 г
Сіль - 5 г
Молоко - 70 мл
Ром / амаретто - 45 мл
Мед - 16 г
Жовтки - 6 шт
Вода - 35 мл
Свіжі дріжджі - 10 г
Вершкове масло - 80 г
Чорний родзинки / шоколадні крапельки - 165 г
Для обмазки:
Маленьке яйце - 1 шт
Дрібка солі
Спосіб приготування:
1. Готуємо опару. Замішуємо дріжджі з цукром, розтираємо їх і розбавляємо теплим молоком. Додаємо борошно. Замішуємо опару і залишаємо під плівкою на 40-60 хвилин.
2. Готуємо основне тісто. У мисці змішуємо просіяне борошно, какао, ванільний цукор, мед, ром (амаретто), сіль і дріжджі, розтерті з цукром і розведені молоком до однорідності. Додаємо шість жовтків і воду.
3. Поступово додаємо м'яке масло. Тісто має бути дуже м'яким і трохи липнути до рук.
4. Ми залишаємо тісто в теплі на півтора або два години: воно має збільшитися в два рази.
5. Поділяємо тісто ножем, не варто рвати його. Формуємо з тіста «колобки» і поміщаємо їх в форми для випікання. Тісто має заповнювати форми не більше, ніж на третину. Накриваємо тісто в формах харчовою плівкою і відставляємо десь на півгодини.
6. Духовку розігріваємо до 180 градусів.
8. Як тільки тісто в формах підніметься майже до верху, обмазуємо його яйцем і випікаємо. Час випікання залежить від розміру форми і об'єму тіста.