Сезонні та всесезонні мастила: у чому різниця

dok.ua
Автор:
dok.ua
25 жовтня 2023

На ринку представлені десятки різновидів моторних масел, серед яких потрібно вибрати найкраще за поєднанням ціни, характеристик і якості. Якщо з рівнем в'язкості та технічними параметрами допоможуть рекомендації автовиробника, то між сезонними та всесезонними варіаціями водій вибирає сам.

Сезонні та всесезонні мастила: у чому різниця

Різниця між сезонними та всесезонними оліями

Сезонними називають мастила, які призначені для зими чи літа. Перші з меншою щільністю, щоб не надто густіти на морозі, другі з більшою, щоб не розріджуватися на спеці. Це зазначають у назві згідно з класифікацією SAE.

Маркують і всесезонні різновиди. Наприклад, купить моторное масло 10w40 можна для будь-якої погоди. Його температурний діапазон від -30 до +35°С. Їх виготовляють із олій з невеликою щільністю, а для збереження робочих якостей на спеку додають спеціальні полімери.

Для всесезонних масел використовують спеціальний пакет присадок, який зменшує реакцію зміни температури. Але досягти ідеальних результатів поки що не виходить. Вони трохи поступаються сезонним за такими показниками:

  • збереження щільності на спеку та морозі;
  • здатність збирати бруд та сажу;
  • миючі властивості, видалення відкладень;
  • захист від тертя при високих обертах.

Для нових дорогих авто рекомендують підбирати сезонне мастило, щоб захистити систему і досягти максимальної продуктивності двигуна. Якщо спочатку правильно піклуватися про двигун, він прослужить у 2-3 рази довше без капітального ремонту.

Сезонні мастила розробляють під конкретні погодні умови, справа не лише у температурному діапазоні. Для літа враховують велику кількість пилу та забруднень, великі швидкості та зливи. Взимку водії зазвичай їздять повільніше, сніговою кашею, ожеледицею або утрамбованим снігом.

Детальніше про всесезонні мастила

З переваг виділяють низьку вартість та економічність використання. Всесезонне мастило можна використовувати кілька років поспіль, не витрачаючись на послуги із заміни двічі на рік. Вона випаровується на 2–3% повільніше за сезонну.

Універсальні масла переважно орієнтовані на зимові умови експлуатації. Основу завжди використовують рідку, з невеликим ступенем в'язкості. Вона легко розподіляється по системі, навіть після тривалого простою і починає захищати двигун з перших секунд роботи.

Щоб зберегти працездатність влітку, додають спеціальні присадки, які починають діяти тільки при підвищенні температури.

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
14 визначних пам'яток Вінниці. Що варто побачити
14 визначних пам'яток Вінниці. Що в... Вінниця - прекрасне місто, де приємно відпочивати, гуляти, насолоджуватись життям! Для вінничан та гостей міста пропонує...
15 замків та палаців Вінниччини
15 замків та палаців Вінниччини Вінницька область є лідером за кількістю історичних пам'яток, а саме замків, садиб, палаців, фортець і маєтків. Їй посту...
Як правильно їздити на електровелосипеді не порушуючи ПДР?
Як правильно їздити на електровелос... Коли ми їздимо на електровелосипеді, то розуміємо, що це популярно та безпечно. Ми можемо легко пересуватися містом. Але...