7 унікальних та цікавих місць Вінничини

Афіша Вінниці  - MoeMisto.ua
Автор:
Афіша Вінниці - MoeMisto.ua
18 листопада 2022

Україна така розмаїта та багата на цікавинки. Наша Вінничина не виняток! У Вінницькій області є чимало унікальних місць, які варто побачити та побувати особисто!  Отже, вирушаємо в цікаву подорож Вінницькою областю прямо зараз.

7 унікальних та цікавих місць Вінничини


1. Село Буша та Гайдамацький Яр
Де: Вінницька обл, Ямпільський р-н, село Буша

Мало хто знає, що на Вінниччині, у долині злиття трьох річок процвітає чудове та енергетично сильне село Буша. Воно вабить не лише чаклунів, а й звичайних українців. Побувавши там хоча б раз, неможливо не захотіти туди повернутись.

Село Буша розташоване на березі річки Бушанки за 20 кілометрів від Ямполя, на кордоні з Молдовою. Усього три години від Вінниці автомобілем або автобусом. Тому дістатися до населеного пункту зовсім неважко, а отримані тут емоції залишаться з вами на все життя.
При в’їзді до селаварто звернути увагу на Дівоче джерело на річці Мурафі. Тут варто зупинитися, перепочити, змити «пил доріг» – щоб Буша вас «впустила». Зверніть увагу на кам´яне зображення оленів із розлогими рогами – цей символ має сакральне значення для Буші!

У 2005 році археологи знайшли в центрі Буші залишки трипільского житла, численні уламки кераміки, знаряддя праці. Над розкопом було збудовано споруду, яка повторює трипільський стиль архітектури. 

Відомою Буша є саме завдяки своєму історико-культурному заповіднику з однойменною назвою. Там ви зможете знайти гіда, який лише за 60 гривень проведе вам екскурсію й розповість захопливу історію цього села.
У ХVІ ст. у с. Буша стояв замок з шістьома вежами, кожна з яких мала власний пороховий льох. Підземні ходи об’єднували башти між собою. А от сьогодні від замку залишилась лише вежа на два яруси і підвал.

На території заповідника розташований унікальний музей, в якому зберігаються речі побуту від людей, яких ми звикли називати трипільцями. На залишки посуду, іграшок і навіть предметів господарчого характеру, яким сотні років, можна подивитись зблизька. У селі також можна побувати на унікальному козацькому кладовищі. Там збереглись могили козаків, які були поховані у XVII-XVIII століттях. Серед місцевих його так і називають — «Козаче».


Крім того, на території села знаходиться також парк скульптур, який поповнюється щороку новими витворами з каменю. 



 
 


 

Ще однією цікавинкою заповідника Буші є наскельний монастир та печери!
Скельний храм із загадковим барельєфом зробив Бушу відомою на весь світ. Зображення на скелі привертає увагу істориків, археологів, релігієзнавців, езотериків. Його датують II-IX століттям н. е.

 




На околицях Буші розташоване ще одне природне диво — Гайдамацький яр, в якому за легендою сховали своє золото козаки. Неймовірні краєвиди, облаштовані місця для відпочинку та чудова енергетика чекає на кожного, хто гулятиме там. 



Гайдамацький Яр — урочище, геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Розташований у Ямпільському та Чернівецькому районах Вінницької області.

Сучасну назву Гайдамацький яр дістав у кінці XVII-на початку XVIII ст. За історичними відомостями, в яру, його печерах та ущелинах, ховалося населення села Буші під час вторгнення іноземних загарбників. Також в ньому ховалися гайдамаки, які робили вилазки проти місцевої знаті, польських, татарських і турецьких військ. Площа 96 га.



Річка прорізала долину в товщах вапняків, сланців, пісковиків різних епох на глибину до 120 метрів і тепер протікає по гранітах і гранодіоритах Українського кристалічного щита. Це своєрідний геологічний розріз південної частини Вінницької області. На заліснених крутосхилах поширені численні денудаційні форми рельєфу у вигляді пісковикових останців — скелі «Гриб», «Баран», «Висяча», «Гайдамацька» (з печерою) та інші скелі.

Такого скупчення мальовничих та унікальних колон, стовпоподібних форм, чудернацьких тварин і міфічних образів більше ніде в області не трапляється. Тут припинено видобування вапняків та пісковиків.
 
 

2. Глухівський блакитноводий кар’єр з білим піском
Де: Вінницька обл, Козятинський район, село Глухівці

Селище Глухівці розташоване за 70 км від Вінниці та 12 кілометрів від Козятина. У самому населеному пункті функціонує середня школа, дитячий садок та будинок культури. Але увагу туристів привертає справжнє природне диво — велика кількість білого каменю-пісковику та білої глини високої якості, які знаходяться в самому селищі, а також на його південних та північно-західних околицях.

Хтось називає цю місцевість «українським Памуккале», за аналогією з неймовірними травертиновими терасами в Туреччині, хтось — природним дивом. За 200 метрів до в’їзду в село, з лівої сторони дороги, простягається кар’єр, внизу якого знаходиться чарівне озеро небесно-блакитного кольору, оточене білим пісковиком. Кар’єр діючий, тому під час проведення робіт близько до озера не підпустять, проте можна милуватись красою згори. Але якщо роботи не проводять, можна попроситися погуляти й біля самого озера.

Цей кар'єр найбільший у Європі кар'єр білої глини - каоліну!


 


До селища Глухівці можна доїхати з Вінниці автомобілем через Калинівку, Махнівку, Пляхову або Жежелів.

3. Лядова. Скельний монастир над Дністром
Де: Вінницька обл., Могилів-Подільський р-н, село Лядова

Лядівський Усікновенський скельний чоловічий монастир вважається одним із семи чудес Вінниччини. Він височіє на скельній терасі 90-метрової гори над Дністром, що протікає поблизу с. Лядова Могилів-Подільського району.

Це один із найдавніших православних скельних монастирів України: в молитві та покаянні ченці тут служать Господу вже понад тисячу років. А заснував його славнозвісний родоначальник православного чернецтва у Київській Русі преподобний Антоній Печерський. Той, що започаткував і Києво-Печерську лавру.

Датою заснування храму вважається 1013 рік. За час свого існування він зазнав багато змін та неодноразово руйнувався. Однак зараз багато будівель чоловічого монастиря, який діє, відновлено, ведуться реставраційні роботи. А в тисячолітніх келіях збереглись старовинні написи та зображення. В одній із печер зберігають таємничі черепи, які стоять просто у заглибленнях скелі. 
 
 

В скельному монастирі є Антонієве джерело. Ченці вважають його цілющим, а науковці, які брали проби води, підтверджують її лікувальні властивості. Тут також є цілюща купіль. Однак для купання в ній потрібно одягти сорочку, яка прикриє все тіло.

Загалом монастир - це три величезні рукотворні гроти та келія, в якій жив святий Антоній. Крім цього, тут закладено кілька будівель, дзвіницю та кам'яні ворота в автентичному стилі. Тобто, складається враження, що все так і було тисячу років тому. Найцікавіша з новобудов – дзвіниця – розташована на вершині скелі. З її вікон відкривається найкращий краєвид на навколишні землі.



 

4. Іллінецька астроблема
Де: Вінницька обл, Іллінецький р-н, містечко Іллінці

Ще одним таємничим та унікальним місцем на Вінничині є Іллінецька астроблема. Це – найдавніший в Європі метеоритний кратер, віком близько 400 – 430 мільйонів років. 
Численні наукові дослідження довели, що Іллінецький кратер має космічне походження і тепер є природним свідченням планетарного масштабу – зіткнення Землі з кометою або астероїдом.

Іллінецький кратер — астроблема у Вінницькій області віком близько 400 млн років. Єдина з астроблем України, що частково виходить на поверхню Землі. Кратер лежить на 8 км на захід від міста Іллінці (40 км на південний схід від м. Вінниці) на межі Липовецького та Іллінецького районів між селами Лугова, Слобідка, Іваньки та Жорнище.


Через масштабне зіткнення утворився кратер з первинним діаметром близько 7 кілометрів і глибиною до 600 – 800 метрів. Космічне тіло, за припущеннями вчених, важило близько 40 мільйонів тонн, а в діаметрі могло досягати 300 метрів.

 

До речі, у 1974 році тут вперше були знайдені… діаманти! Це лише другий кратер на Землі, де були виявлені ці дорогоцінні камені.

Найбільший у світі агат, який утворився в результаті зіткнення з метеоритом, відшукали також тут. Зараз він перебуває на експозиції в Берлінському музеї.

Додамо, що знайдені в цій унікальній місцевості уламки метеорита дуже високо цінуються у всьому світі. Наприклад, уламок, вагою в 3 кілограми, який зберігають у Вінницькому планетарії, оцінюють в 200 тисяч доларів. Туристи, які хочуть відвідати Іллінецьку астроблему, можуть спробувати власноруч знайти шматочок стародавнього метеорита.
 

Як добратися? Найзручніше – автобусом "Вінниця – Іллінці". Вартість квитка 70 – 80 гривень. Тривалість поїздки – півтори години.
Цікаві факти про Іллінецький кратер:

  • За розрахунками вчених, метеорит, який утворив Іллінецький кратер, мав масу 40 млн тонн і діаметр близько 230-300 метрів.
  • Іллінецький кратер – це не єдиний кратер на території України, їх є декілька. Але Іллінецький кратер по праву вважається найдревнішим кратером нашої країни.
  • Метеоритні кратери України: Найбільший кратер у Волинській області, Кримне. Його діаметр 45 км, а вік приблизно 65 млн років.
  • У Вінницькому планетарії зберігається 3-кілограмовий уламок Іллінецького метеорита, його оцінили в 200 тисяч доларів.
  • Місцеві жителі збирають в кратері різні трави для чаю, вони запевняю, що цей чай має лікувальні властивості.
  • За підрахунками вчених, саме ядро метеорита в Іллінецькому кратері лежить приблизно на 700-метровій глибині

 
 

6. Печерські пороги
Де: Вінницька обл. Тульчинський р-н, село Печера


Неймовірно гарне місце на березі Південного Бугу, що лежить в 19 кілометрах на південних захід від Немирова
Населений пункт вражає мальовничістю краєвидів: село розташоване на схилах Південного Бугу. Ріка у цій місцині з обох сторін затиснута поміж скель та утворює каскад порогів.

Не дарма під час турецького володіння краєм молдавський воєвода обрав для своєї резиденції на Правобережній Україні саме Печеру, як найпривабливіше місце на Східному Поділлі. З тих далеких часів до мальовничої природи Печери додалися ще й багато пам'яток архітектури - культових, житлових, промислових. 


Південний Буг тут затиснутий з обох боків скелями і утворює каскад порогів. Назва поселення виправдує себе: існування тут печер підтвердили археологічні розкопки М. Артимонова, проведені у 1947 - 48 роках. Тоді ж на території сучасної Печери виявили і поселення трипільської культури.

 



На кордоні між селами Печора і Сокілець можна побачити руїни величезного млину, що належав Потоцьким. Комплекс складається з трьох будівель - власне, млина, складу і крупорушки. Сам млин має три поверхи і не має даху. По боках він прикрашений декоративними вежами. Чудово зберігся декор млина.


На початку ХІХ ст. спадкоємці Подільського воєводи і хазяїна сусіднього Шпикова Леонарда Свейковського розбудували у Печері свою резиденцію. Палац за задумом нового власника Яна Свейковського повністю копіював палац Станіслава Потоцького, у Тульчині, будучи лише удвічі меншим за нього. Палац стояв на високому правому березі, звідки відкривається чудова панорама каньйону Південного Бугу.
Ну а родзинкою маєтку на сьогодні, безумовно, є мавзолей-усипальниця Потоцьких-Свейковських, спроектована в неороманському стилі геніальним Владиславом Городецьким!

Село Печера славиться ще й Всеукраїнськийм фестивалем «Фестиваль Млиноманія»! Він регулярно проводяться влітку з гарндіозними рок-концертами, тут влаштовують різні екоакції, святкування та спортивні чемпіонати з футболу та волейболу.

7. Скіфські вали, або Немирівське городище
Де: Вінницька обл, Немирівський р-н, Поблизу Немирова

Скіфські вали, або Немирівське городище – це справжня перлина історичних артефактів, древніх легенд, міфів та доказів величності скіфів. Це – одне з найбільших міст скіфського часу (ранньої Залізної доби України), розташоване поміж Дністром і Дніпром. 

Великі Вали знаходяться за два кілометри від Немирова. Це городище вважається одним з найбільших міст скіфського часу — ранньої залізної доби України. Його оточував вал та глибокий рів. Вважається, що висота валу досягала 30 метрів. Сьогодні його розміри скромніші - всього 9 метрів у висоту та 32 у ширину при основі. Скіфському городищу приблизно дві з половиною тисячі років, а всередині у ньому знайдені залишки трипільського поселення, котрому близько чотирьох тисяч років.


Вали й досі вражають своєю потужністю. У їхньому кільці розташувалися: поле, ставок, долина та частина лісу. Це й не дивно, адже загальна площа, яку охоплює насип, складає близько 100 гектарів. 
 

Як дістатись: Приміським поїздом «Вінниця-Гайворон» до зупинки «Сажки» (наступна після Немирова). 
Немирівське городище розташоване за 6,5 кілометра від Немирова, біля села Сажки. Дістатися сюди можна з Вінниці приміським електропоїздом «Вінниця – Гайворон» до станції «Сажки», а звідти трохи прогулятися. Власним транспортом потрібно їхати з Вінниці трасами Е50 та М12 через Комарів, Гостинне і Немирів.
 

Поділись з друзями в соцмережах та розкажи всім, яка Вінничина цікава!

 Вам також сподобається:
    • 15 замків та палаців Вінничини
    • 14 визначних пам'яток Вінниці. Що варто побачити
    • 12 романтичних місць для прогулянок у Вінниці 

        Вінницькі мальдіви: відпочинок на озері в Черепашинцях

Події по темі:
Коментарі до події (1)
  • Олексій Мізюк 10 Липня

    Добрий день. Хочу поцікавитись чи можна відвідувати всі вищеперераховані місця у зв'язку з військовим станом у країні.

    Буду вдячний за відповідь!
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Ретро-музей АвтоМотоВелоФотоТелеРадіо у Вінниці!
Ретро-музей АвтоМотоВелоФотоТелеРад... Думаєте, що музеї - це нудно, старомодно і невесело!? Помиляєтесь!) Вінницькі музеї якраз навпаки - ламають стереотипи...
Найкращі цитати Ліни Костенко: про життя, кохання, людей, пандемію і ....війну та полтику!
Найкращі цитати Ліни Костенко: про... 19 березня 2024 року святкує свій 94-річний ювілей геніальна людина, українська поетеса, одна з найвідоміших жінок сучас...
Зустрічаємо весну: які кольори в макіяжі модні цього року
Зустрічаємо весну: які кольори в ма... Ще зовсім недавно одним із помітних весняних трендів був мономакіяж, заснований на акцентах, виконаних одним-єдиним коль...