Як лікуватись від коронавірусу в домашніх умовах? Рекомендації лікаря

Афіша Вінниці - MoeMisto.ua
Автор:
Афіша Вінниці - MoeMisto.ua
02 жовтня 2020

Оскільки кількість хворих на коронавірус щодня зростає, то лікарі не заперечують той факт, що половина хворих, якщо перебіг хвороби буде не дуже важкий, змушені будуть лікуватись вдома, а госпіталізовувати будуть лише важких хворих. Отож,
 - Як справитись з недугою самотужки?
 - Якими ліками запасатись?
 - Що потрібно підготувати для домашнього лікування?
Відомий український лікар-педіатр Євген Комаровський розробив власні рекомендації, як поводитися, якщо ви захворіли на коронавірус.

 

Як лікуватись від коронавірусу в домашніх умовах? Рекомендації лікаря

Коронавірус: як лікувати себе в домашніх умовах
 

Це буде не просто інформація, а справжня інструкція від Лікаря Євгена Комаровського: як існувати, коли коронавірус вже не просто біля воріт, а поруч, можливо, в сусідньому дворі або в сусідній квартирі. 

Дуже конкретне питання до всіх вас від пана Комаровського: чи припускаєте ви такий варіант подій, коли ви захворіли, а допомогу вам надавати нікому? Всі, у кого є залишки розсудливості, скажуть: «Звичайно, допускаю. Оскільки бачу, який колапс відчувають системи охорони здоров'я в різних країнах, і прекрасно розумію, що карантин в умовах моєї країни - це за великим рахунком фікція ». 

Люди не дисципліновані, багато хто не сидить вдома. У держави немає сил і засобів на ізоляцію громадян.
Крім того, незабаром, у тих, хто сидить в самоізоляції, закінчаться гроші, і їм потрібно буде вийти з дому, для того, щоб вижити.
 

Тому ми всі повинні чесно визнати, що система охорони здоров'я України, яка і без того дихає на ладан, в умовах, коли до нас прийшов коронавірус, за великим рахунком, просто задихається.

Стаціонари просто не зможуть в рази збільшити свою пропускну здатність. А збільшувати потрібно реально в рази. І що б ми з вами не робили, скільки апаратів ШВЛ не купили, нам нема звідки взяти кваліфікованих фахівців з інтенсивної терапії - анестезіологів, реаніматологів.

Ви повинні знати, що, на жаль, у нас дуже мало лікарів в принципі знають, як вмикається апарат штучної вентиляції легень. Знову-таки працювати з ШВЛ може не кожна медсестра, це повинна бути дуже підготовлена ​​медсестра.

Ви повинні розуміти, що, на жаль (і ми до цього дуже довго йшли): багато медпрацівників не мотивовані - це втомлені люди похилого віку, які першими в умовах стресу захворіють, а значить, кількість медперсоналу буде зменшуватися навіть, якщо наша ситуація хоча на 15-20% буде близька до італійського або іспанського сценарію.

Крім того, у нас є свої певні традиції того, хто повинен лікуватися в стаціонарі. У жодній країні світу не можуть собі уявити, щоб якась людина своїми ногами прийшла в стаціонар, тому що їй потрібно поставити крапельницю. У жодній країні не можуть уявити: як це - людина, яка може проковтнути таблетку, отримує антибіотики внутрішньовенно.

Також ви повинні розуміти, коли у нас з вами з'явиться протокол лікування коронавірусної інфекції і в цьому протоколі будуть перераховані деякі ліки, то з величезною часткою ймовірності ви їх просто не зможете купити. Зараз такий час, що ці ліки вам ніхто не дасть.

Важливо: Список лікарів готових надавати БЕЗКОШТОВНІ консультації онлайн під час КАРАНТИНУ


Зараз є чотири категорії хворих, у яких може статися коронавірусна інфекція:

• Перша категорія - це майже 80-85% хворих, які перенесуть хворобу дуже легко, як звичайне ГРВІ.

• Друга категорія - це приблизно 5-10 чоловік на всю країну, яким знадобиться лікувальна процедура, яка називається ЕКМО. Ви, напевно, знаєте, що таке гемодіаліз - це коли штучна нирка. Ось ЕКМО - приблизно те ж саме, тільки не нирка, а штучні легені. Ще раз кажу - це можуть бути 5-10 чоловік на всю країну.

• Третя група - приблизно кілька сотень людей на всю країну, яким знадобиться ШВЛ. Ні, звичайно, можливо, ШВЛ знадобиться тисячам. Але чи зможуть отримати лише кілька сотень.

• Четверта категорія - ті, кому знадобиться інтенсивна терапія, ті, хто, швидше за все, зможуть не дійти до стану ШВЛ.

Головне зараз, щоб в систему охорони здоров'я на госпітальному етапі зверталися тільки ті, кому не можна надати допомогу за межами стаціонару.

І навіть в такому випадку необхідна жорстка селекція. Це злочин перед усіма нами і перед системою охорони здоров'я, якщо в стаціонарах будуть знаходитися люди в стані середньої важкості, у яких нормальна концентрація кисню в крові і які можуть самостійно пити і є, але їм, проте, ставлять крапельниці.


Якщо ви виявили будь-які симптоми, схожі на ГРВІ? 

- нежить
- закладений ніс, з якого нічого не тече
- дискомфорт в горлі
- сухий кашель
- висока температура
- будь-які катаральні явища
То ви повинні виходити з того, що у вас коронавірус. Просто виходити з цього. Але розуміти, що допомога при цьому буде стандартна. Тому ви можете собі допомогти набагато більше, ніж вся система охорони здоров'я, якій, підкреслю - може бути не до вас.

 

Ліки від коронавірусу, які повинні бути в кожному домі
 

1. Жарознижуючий засіб.
Я називаю два препарати. Перший і основний - парацетамол (це міжнародна назва, у якого є величезна кількість торгових марок).

Максимальна кількість парацетамолу, яку доросла людина може прийняти протягом доби - це півтора грама - 1500 мг. Для тих, хто не сильний в математиці - 0,2 - це 200 мг, 0,4 - це 400 мг, 0,5 - це 500 мг. Подивіться, які таблетки ви купили. Приймати можна максимум 500 мг три рази на день.

Другий жарознижуючий препарат, навколо якого зараз дуже багато дискусій, проте, є офіційна позиція ВООЗ, що він допустимий - це ібупрофен (і список його торгових назв). Допустима доза протягом доби для дорослої людини - 1,2 грама, тобто 1200 мг.

2. Засоби для пероральної гідратації.
Максимум 3-4 прийоми. У більшості випадків, коли комусь хочеться поставити крапельницю, але ви при цьому можете пити, то крапельниця вам не потрібна. Тому що зовсім необов'язково вводити сольові розчини і глюкозу безпосередньо в кров, ви можете це випити самостійно, і воно миттєво всосется зі шлунка і кишечника. Для цього випускаються препарати, які називаються засобами для пероральної гідратації (гастролит, регідрон, гедровін, Орсола і інші).

Якщо ви не можете купити ці пакетики, які потрібно розчинити, приготуйте їх самостійно в домашніх умовах: кухонна сіль (3 г), цукор (18 г), вода (1 л). Цим холеру лікують, не те що коронавірус.

3. Симптоматичні засоби для полегшення дискомфорту в горлі.
Вони не лікують, але стане легше. По-перше, ви ставите галочку, що щось робите. По-друге, рот буде зайнятий не розмовами, а смачною таблеткою. Смокчіть льодяники, пшикайте, гірше не стане. І вибір таких препаратів великий. Лікуйтеся на здоров'я.

4. Ліки від кашлю.
Обережно з ними. Особливо з відхаркувальними. Звертаю вашу увагу на класичну фразу в більшості цивілізованих підручників фармакології: ефективність відхаркувальних засобів в порівнянні з великою кількістю гарячих напоїв не доведена. Якщо ви багато п'єте, ніякі відхаркувальні засоби вам не потрібні. Особливо попереджаю: якщо мало п'єте і прийняли відхаркувальні засоби - в умовах сухого і теплого повітря - ймовірність ускладнень виросте багаторазово. Ні в якому разі цього не робіть.

Якщо ви будете тепло одягнені, будете дихати чистим прохолодним повітрям, дивитися хороше кіно, розмовляти з рідними людьми, багато пити рідини, промивати ніс сольовим розчином (якщо немає можливості купити, можете зробити самостійно в домашніх умовах: 1 чайна ложка на літр кип'яченої води) і капати з піпетки в ніс, щоб не було густого слизу - ви впораєтеся.

Додам: якщо ви не можете дихати носом - це дуже небезпечно. А значить, вам знадобляться судинозвужувальні краплі. Оптимальний препарат, який можна використовувати один раз о 12 годині, називається оксиметазолін (і всі його торгові назви).

 

Що робити, якщо тест на коронавірус у вас показав позитивний результат?

1. Поповніть мобільний
Встановіть контакти, включаючи можливість передавати зараження. Якщо у вас є знайомі медпрацівники, відразу домовтеся про допомогу. Також - про взаємодопомогу з родичами, друзями, сусідами з приводу транспорту, пересувань або того, хто залишиться з дитиною, якщо вам доведеться відправитися в лікарню. Звертаю увагу, якщо ви захворіли - режим не постільний. Більш того - постійне перебування в горизонтальному положенні збільшує ймовірність ускладнень. Крутіться, займайте положення напівсидячи. Якщо важко дихати, спробуйте спати на животі.

2. Повітря
Чи не найважливіший пункт лікування. Оптимальний варіант температури в кімнаті: 18-22 градуси, не вище. Вологість повітря - від 40 до 60%. Використовуйте кліматичну техніку. Провітрюйте приміщення, використовуйте зволожувачі повітря. Краще - 16 градусів, ніж 23.

3. Їжа
Принципове питання, що їсти, коли ви захворіли. Якщо не хочеться їсти - не їжте. Але ви повинні розуміти, що вам зараз потрібні, - не гречка, чи не м'ясні чи рибні консерви, а що легко засвоюються, їжа, що містить вуглеводи. І цукор, солодке - це абсолютно нормально. Вівсяна каша, манна каша, згущене молоко, фрукти, фруктове пюре, банани, ягоди, морозиво, шоколад, варення. Солодощі, мюслі - це просто чудово.

4. Напої
Саме зараз вам потрібні напої, в яких є джерела енергії. І цим джерелом є звичайна глюкоза / сахароза. Це важливо. Багато рідини. Рідина повинна бути солодкою, якщо ви більше нічого не їсте, і їсти не хочеться. Моторошне слово вимовляю, проте -Coca-Cola, Pepsi, компоти, солодкий чай, соки, квас - все це можна і потрібно. Кількість випитої рідини дуже важлива. При дефіциті рідини засихає мокрота в легких, що збільшує ймовірність ускладнення.
.
5. Одяг
 Ви ні в якому разі не повинні мерзнути. Ще раз звертаю увагу на сон.Необходімо найретельнішим чином провітрити приміщення перед сном, прикрутити батареї, надіти зайву піжаму, якщо є така необхідність.

6. Ваші показники
Коли ви дзвоните лікареві своєму і розповідаєте, що з вами, було б дуже здорово, щоб ви могли поміряти температуру, порахувати частоту дихання, порахувати пульс, виміряти тиск. Зверніть увагу на частоту сечовипускання і колір сечі. Якщо сеча насичено жовта, якщо сечовипускання не часте - у вас дефіцит рідини. Тому, будь ласка, пийте. Окремо скажу, що діарея з утрудненим диханням - це привід виагати госпіталізації.

7. Ліки

Чомусь всі щиро вірять, що коронавірус можна вилікувати чарівними пігулками. Навіть назва тих ліків, які називає Трамп - це все експериментальне лікування. Тому не дуже на все це розраховуйте.

Якщо у вас раніше були якісь хвороби і у вас є ліки, які ви раніше використовували - ви продовжуєте їх приймати. Якщо ж ви, наприклад, астматик і приймаєте сальбутамол або стероїди, то звертаю увагу, що при перших симптомах гострої вірусної інфекції необхідне збільшення дози. Це краще заздалегідь обговорити з лікарем, але якщо нема з ким обговорювати, збільште дозу приблизно на одну чверть вашої стандартної дози.

Організм людини в переважній більшості випадків при мінімальній допомозі готовий сам впоратися з гострою респіраторною вірусною інфекцією, в тому числі з коронавірусом. Тому підтримуймо імунітет і запасаймось терпінням та всім необхідним!
Все буде добре☺

Українські лікарі та науковці долучаються до обговорення на тему" Як лікувати коронавірус"
Зокрема, укрїнський лікар-науковець розповів, що лікувати коронавірус можна за допомогою антитіл з плазми крові



Варто також перевірити:
ТЕСТ: Які у Вас шанси не заразитися коронавірусом? 

Події по темі:
Коментарі до події (5)
  • Anna Gerasimenko 10 Січня

    Думаю, що «Інфлюцид» зараз саме. Я приймаю його як профілактичний засіб від застуди. Його рослинні компоненти не дають угнездитися вірусам застуди, оберігаючи організм.
  • Марина Лашина 19 Вересня

    Мені Інфлюцид вже не перший рік допомагає швидше повернутись до звичного способу життя після хвороби. При його прийомі застуда триває менше, ніж звичайно. При ковиді, до речі, його теж брала. Хвороба пройшла у легкій формі.
  • Анна Манько 17 Квітня

    Ковид краще під наглядом лікаря лікувати. Я у легкій формі перехворіла, слава богу! а зараз для профілактики грипу та застуди Інфлюцид пропила. Поки що тримаюся!
  • Ирина Пономаренко 13 Березня

    З ковідом краще не жартувати та дотримуватися всіх рекомендацій свого лікаря. Мені антибіотики серйозні спочатку, а від нежиті бризкала Колдісепт нано сильвер. Я рада, що ускладнень не було!
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших рецептів від українських зірок
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших р... 24 квітня святкуватимемо світле свято Воскресіння Господнє! На кожному Великодньому столі обов'язковим елементом є паска...
15 замків та палаців Вінниччини
15 замків та палаців Вінниччини Вінницька область є лідером за кількістю історичних пам'яток, а саме замків, садиб, палаців, фортець і маєтків. Їй посту...
Чи часто українці беруть цілодобовий кредит? (новини компаній)
Чи часто українці беруть цілодобови... У зв'язку із повномасштабним вторгненням життя українців, на жаль, стало вкрай непередбачуваним. Ніхто не знає в який мо...