Як подружитися з олівцями

panama.ua
Автор:
panama.ua
17 листопада 2021

Олівець – досить поширений інструмент для малювання, який знайомий кожній дитині

Олівець – досить поширений інструмент для малювання, який знайомий кожній дитині. Дорослі часто дарують дітям великі набори у різних кольорах і вважають, що таким чином сприяють творчому розвитку дитини. Але важливо не лише надати необхідний для малювання аксесуар, а й навчити малюка правильно взаємодіяти з ним.

Як подружитися з олівцями

Вибираємо модель

На сайті інтернет-магазину Panama https://panama.ua/categorys/154651/ ці інструменти для малювання представлені у трьох основних формах:

  • Графітові. Така пропозиція вже стала класичною. Грифель (сірий або кольоровий) поміщений у дерев'яний корпус (липа, кедр, вільха). Для першого знайомства підійде набір із 6 кольорів, а потім можна поступово збільшувати їхню кількість. Модель із гранями зручно тримати у руці, а також вона не скочуватиметься зі столу.
  • Акварельні. Корпус також може бути виконаний з дерева, але замість звичного грифеля – спресовані акварельні фарби.
  • Воскові. Не мають оболонки, а для надання різних колоритів використовуються харчові барвники. Малювати можна будь-якою гранню чи частиною виробу. Серед переваг відзначимо різноманітну палітру та можливість нанесення зображення на різні поверхні (папір, картон, дерев'яні дощечки). Такі моделі не вимагають регулярного заточування, не бруднять руки, але виконати складні візерунки з їхньою допомогою не вдасться. Можуть використовуватися як допоміжний інструмент під час роботи з аплікаціями.

Виробляємо необхідні навички та вміння

Перше усвідомлене знайомство з олівцями та папером краще провести в ігровій формі. Якщо у родині є старша дитина, пропонуємо разом подивитися її малюнки. Робиться це для того, щоб малюк показав та зіставив зображення та реальний предмет, який знаходиться на видному місці у кімнаті або безпосередньо за вікном. Наприклад, дерево, яблуко, квітка (те, що добре знайоме і зрозуміле). Дорослий може сам виконати просту творчу роботу, підібрати відповідні ілюстрації з дитячої книжки або навіть запропонувати для перегляду репродукцію картини. Важливо заздалегідь визначитися з реальними прототипами побаченого. 

Запропонуйте дитині роздивитися аркуш паперу та олівці у коробці. Разом визначте кольори цього приладдя, а потім переходимо до творчості. Але не починайте зі складних предметів, спочатку треба навчитися проводити прості лінії. Підведіть малюка до вікна та покажіть йому сонечко, розкажіть, що воно тепле та жовте. Бажано продемонструвати дитині прості для сприйняття предмети такого ж кольору – м'ячик, лимон, м'яку іграшку. Далі дорослий малює на папері жовтим олівцем коло – це сонечко. Його потрібно розбудити й для цього необхідна допомога малюка, який зобразить промінчики. Зміст ігрового сюжету може бути різним, але важливо, щоб творче заняття проходило весело, захопливо та не надто довго. Якщо дитині складно всидіти на місці, рекомендуємо невеликі перерви для фізичної активності – підіймаємо руки в сторони та вгору, ніби це сонячні промінчики. 

Також важливо навчитися правильно утримувати у руці олівець. Зазвичай малюки захоплюють його всією долонею або стискають у кулаку. Немає єдиної думки про те, коли розпочинати таке навчання. Готовність визначається індивідуально, але певні вікові рамки все-таки існують. Оптимальний вік – 2,5-3 роки. У цей час дитина максимально прагне самостійності. 

До 4 років звичка тримати цю приналежність певним чином зміцниться, тому перевчитися буде складніше. Навчання також можна провести у формі гри. Розповісти дитині, що пальці – це згуртована команда матросів, кожен із яких повинен виконувати певну роботу (перебувати у потрібному місці), щоб корабель (олівець) міг вирушити у вільне плавання. Можна придумати власний тематичний сюжет, але важливо чітко сформулювати та зацікавити художника-початківця правильною мотивацією, яка стане для нього стимулом у досягненні поставленої мети. 

Часто буває так, що руці не вистачає необхідної пластики, тому важливо розвивати дрібну моторику. У цьому можуть допомогти взаємодія з пазлами, конструктором чи мозаїкою. Також будуть ефективні прості вправи – відкручуємо та закручуємо тюбик дитячого крему, підіймаємо за допомогою кінчиків пальців легкі, дрібні предмети, вчимося зав'язувати шнурки та нанизувати намистини на міцну нитку.

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як правильно їздити на електровелосипеді не порушуючи ПДР?
Як правильно їздити на електровелос... Коли ми їздимо на електровелосипеді, то розуміємо, що це популярно та безпечно. Ми можемо легко пересуватися містом. Але...
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших рецептів від українських зірок
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших р... 5 травня святкуватимемо світле свято Воскресіння Господнє! На кожному Великодньому столі обов'язковим елементом є паска....
15 замків та палаців Вінниччини
15 замків та палаців Вінниччини Вінницька область є лідером за кількістю історичних пам'яток, а саме замків, садиб, палаців, фортець і маєтків. Їй посту...