7 замків на Хмельниччині, які варто відвідати восени

 Олександра
Автор:
Олександра
21 жовтня 2022

Хмельницький мандрівник Сергій Толстіхін оприлюднив 7 замків, які не можна оминути восени. Кожен із них є особливою архітектурною пам'яткою, що не схожа на будь-яку іншу. Які ж об'єкти увійшли до підбірки? Гортайте та дізнавайтеся про це в нашому блозі. 

7 замків на Хмельниччині, які варто відвідати восени

На першій сходинці - замок князів Острозьких в Старокостянтинові 

Туристам на замітку. Чим цікавий замок князів Острозьких у Старокостянтинові  : 25:08:2017 - vsim.ua
Замок збудовано протягом 1561-1571 рр. князем Костянтином-Василем Костянтиновичем Острозьким. У XVIII ст. замок зазнав значних руйнувань. Тоді орендарем Старокостянтинівського замку було розібрано оборонні стіни та вежі.
З 1721 р. замок переходить у власність князів Санґушків.

На другому місці - Меджибізький замок 

Меджибізький замок. Складна тисячолітня історія. - HedgeHog Stories

Пам’ятка фортифікаційної архітектури XIV - ХІХ ст. Розташовувався на мисі біля злиття річок Бог та Божок, від яких походить назва одного з найдавніших подільських поселень - Межибоже. В наш час це поселення є містечком Меджибіж, а давні ріки почали називати Південний Буг і Бужок.

На третій сходинці - Летичівський замок (Домініканський монастир) 

Летичівський замок (Домініканський монастир), Летичівський Україна: фото,  опис, на карті.
Колись навколо подвір'я Летичівського замку було оточене стінами з каменю. У кутах були розташовані круглі вежі, а при в'їзді стояла чотирикутна. Зі сторони міста його захищав вал із землі. Біля стін пролягав глибокий канал з водою. Ці описи можливі завдяки збереженій карті Ґійома Боплана. Фортеця була оточена ставками і річкою з греблею. Колись це була велика будівля для оборони. На жаль, зараз тут збереглися лише стіни і башта.

Сутковецький замок - на четвертому місці

Файл:Сутківці Сутковецький замок.jpg — Вікіпедія

Стародавній мур XIV століття став основою південно-східної оборонної стіни замку. На першому етапі були зведені його північна і західна вежі. Будівництво було завершено у 3-й чверті XV століття спорудженням східної та південної веж і одночасним підвищенням висотності оборонних мурів.

Сатанівський замок - п'яте місце

Сатанівський замок, Сатанів Україна: фото, опис, на карті.

Сатанівський замок розташований у північній частині Сатанова, на високому пагорбі біля річки Збруч. За планом він п'ятикутний, не зовсім правильної форми: три сторони завдовжки приблизно по 105 м, четверта — 85 м, п'ята (південна) — 65 м. Вся площа замку займала приблизно 1,5 га. На всіх рогах п'ятикутника були башти, а між баштами — мури. На сьогодні збереглася східна башта та рештки двох башт, розташованих безпосередньо над Збручем. Дві башти з боку містечка зруйновано.

Шосте місце - Кам'янець-Подільська фортеця 

Кам'янець-Подільська фортеця (замок) | KARPATY.LOVE
Острів, на якому знаходиться фортеця, оточений каньйоном. По каньйону протікає річка Смотрич, яка своєю течією утворює петлю — обтікає навкруги високої гори та, не доходячи до свого річища на кілька метрів, повертає і тече далі. У тім місці, де Смотрич, обійшовши острів, утворює зі своїм річищем петлю, стоїть на розі, що утворюється двома ярами, Кам'янецький замок. З'єднується він з містом вузенькою смугою скелі, на якій збудований Замковий міст.

Жванецький замок - сьоме місце

➤ Жванецький замок Історія • Цікаві факти • Що подивитись в Жванецький замок ?

Перші оборонні споруди на місці замку закладені в XV ст. Протягом XVI ст. укріплення були перебудовані в п'ятикутний в плані замок. На початку XVII ст. вони модернізуються з добудовою кам'яно-земляних валів вздовж стін з боку двору за сприяння генерального старости Поділля Валентія Александра Каліновського.[1] Під валом влаштовуються кам'яні казематні приміщення.

Вам також сподобається:

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Скакалка: переваги та недоліки стрибків
Скакалка: переваги та недоліки стри... Стрибки зі скакалкою — це не лише веселе дитяче заняття, а й ефективний вид фізичної активності для дорослих. Цей прости...
Яке телебачення краще підключити: IPTV чи кабельне TV
Яке телебачення краще підключити: I... Яке телебачення краще підключити: IPTV чи кабельне TV? Які особливості кабельного телебачення? Які особливості IPTV теле...
12 найцікавіших місць  Хмельниччини
12 найцікавіших місць Хмельниччини Хмельниччина багато на унікальні місця, географічні цікавинки, старовинні унікальні маєтки, замки, церкви, споруди. А ти...