7 замків на Хмельниччині, які варто відвідати восени

 Олександра
Автор:
Олександра
21 жовтня 2022

Хмельницький мандрівник Сергій Толстіхін оприлюднив 7 замків, які не можна оминути восени. Кожен із них є особливою архітектурною пам'яткою, що не схожа на будь-яку іншу. Які ж об'єкти увійшли до підбірки? Гортайте та дізнавайтеся про це в нашому блозі. 

7 замків на Хмельниччині, які варто відвідати восени

На першій сходинці - замок князів Острозьких в Старокостянтинові 

Туристам на замітку. Чим цікавий замок князів Острозьких у Старокостянтинові  : 25:08:2017 - vsim.ua
Замок збудовано протягом 1561-1571 рр. князем Костянтином-Василем Костянтиновичем Острозьким. У XVIII ст. замок зазнав значних руйнувань. Тоді орендарем Старокостянтинівського замку було розібрано оборонні стіни та вежі.
З 1721 р. замок переходить у власність князів Санґушків.

На другому місці - Меджибізький замок 

Меджибізький замок. Складна тисячолітня історія. - HedgeHog Stories

Пам’ятка фортифікаційної архітектури XIV - ХІХ ст. Розташовувався на мисі біля злиття річок Бог та Божок, від яких походить назва одного з найдавніших подільських поселень - Межибоже. В наш час це поселення є містечком Меджибіж, а давні ріки почали називати Південний Буг і Бужок.

На третій сходинці - Летичівський замок (Домініканський монастир) 

Летичівський замок (Домініканський монастир), Летичівський Україна: фото,  опис, на карті.
Колись навколо подвір'я Летичівського замку було оточене стінами з каменю. У кутах були розташовані круглі вежі, а при в'їзді стояла чотирикутна. Зі сторони міста його захищав вал із землі. Біля стін пролягав глибокий канал з водою. Ці описи можливі завдяки збереженій карті Ґійома Боплана. Фортеця була оточена ставками і річкою з греблею. Колись це була велика будівля для оборони. На жаль, зараз тут збереглися лише стіни і башта.

Сутковецький замок - на четвертому місці

Файл:Сутківці Сутковецький замок.jpg — Вікіпедія

Стародавній мур XIV століття став основою південно-східної оборонної стіни замку. На першому етапі були зведені його північна і західна вежі. Будівництво було завершено у 3-й чверті XV століття спорудженням східної та південної веж і одночасним підвищенням висотності оборонних мурів.

Сатанівський замок - п'яте місце

Сатанівський замок, Сатанів Україна: фото, опис, на карті.

Сатанівський замок розташований у північній частині Сатанова, на високому пагорбі біля річки Збруч. За планом він п'ятикутний, не зовсім правильної форми: три сторони завдовжки приблизно по 105 м, четверта — 85 м, п'ята (південна) — 65 м. Вся площа замку займала приблизно 1,5 га. На всіх рогах п'ятикутника були башти, а між баштами — мури. На сьогодні збереглася східна башта та рештки двох башт, розташованих безпосередньо над Збручем. Дві башти з боку містечка зруйновано.

Шосте місце - Кам'янець-Подільська фортеця 

Кам'янець-Подільська фортеця (замок) | KARPATY.LOVE
Острів, на якому знаходиться фортеця, оточений каньйоном. По каньйону протікає річка Смотрич, яка своєю течією утворює петлю — обтікає навкруги високої гори та, не доходячи до свого річища на кілька метрів, повертає і тече далі. У тім місці, де Смотрич, обійшовши острів, утворює зі своїм річищем петлю, стоїть на розі, що утворюється двома ярами, Кам'янецький замок. З'єднується він з містом вузенькою смугою скелі, на якій збудований Замковий міст.

Жванецький замок - сьоме місце

➤ Жванецький замок Історія • Цікаві факти • Що подивитись в Жванецький замок ?

Перші оборонні споруди на місці замку закладені в XV ст. Протягом XVI ст. укріплення були перебудовані в п'ятикутний в плані замок. На початку XVII ст. вони модернізуються з добудовою кам'яно-земляних валів вздовж стін з боку двору за сприяння генерального старости Поділля Валентія Александра Каліновського.[1] Під валом влаштовуються кам'яні казематні приміщення.

Вам також сподобається:

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Без яєць, з медом чи шоколадом: прості рецепти пасок
Без яєць, з медом чи шоколадом: про... Паска – одна з головних страв на великодньому столі. Ми зібрали для вас нові та перевірені рецепти. Тут є рецепт корисно...
Як оригінально пофарбувати яйця на Великдень
Як оригінально пофарбувати яйця на... Фарбовані яйця є однією з традицій Великодня. Вони вважаються оберегом. Звичайно, яйця можна пофарбувати дуже просто, ку...
Весняна мода 2024: практичність і романтика
Весняна мода 2024: практичність і р... Весна, нарешті, знову на порозі, а разом з нею й нові приголомшливі тренди, які додадуть гардеробу свіжості. З нетерпінн...