- Традиційною стравою на Різдво є кутя.
- Як приготувати її по-особливому?
- Пропонуємо 3 неординарні рецепти.
Різдво – одне з найбільших і найурочистіших християнських свят. Православні відзначають його з 6 на 7 січня. Згідно з переказами Євангелія, саме в цей час Марія і народила Сина Божого. Тоді янгол спустився з неба й повідомив чабанам, що Бог народився. Чабани перші прийшли вклонитися немовляті. Згодом на небі засяяла Вифлеємська зоря, що сповістила світу про народження спасителя та вказувала шлях до Царя всіх людей.
Традиційною стравою, яку готують на Різдво - є кутя. Як правило, до неї додають пшеницю, мак або родзинки й горіхи. Пропонуємо вам три рецепти цієї страви, які стануть до вподоби усім членам вашої родини. Адже вони є досить неординарними. Обирайте свій і мерщій до святкового столу.
Горіхова кутя
Інгредієнти:
- 2 склянки пшениці
- 100 грамів маку
- 100 грамів білих родзинок без кісточок
- 100 грамів чорних родзинок без кісточок
- 100 грамів несмаженого мигдалю
- 100 грамів волоських горіхів
- 100 грамів кедрових горіхів
- 250 грамів меду
- вода
Готуємо:
- Пшеницю попередньо замочуємо у воді на 5-6 годин.
- Мак заливаємо окропом та лишаємо на 1-2 години.
- Відварюємо пшеницю до готовності та зціджуємо воду.
- Запарюємо окремо мигдаль та родзинки.
- Блендеруємо мак.
- Мигдаль очищуємо від шкірки та подрібнюємо у ступці або нарізаємо на маленькі частини.
- Змішуємо пшеницю, мак, родзинки, подрібнені волоські горіхи, мигдаль та кедрові горіхи. Додаємо мед.
- Готову кашу заливаємо попередньо кип'яченою та охолодженою водою. Води має бути десь у два рази більше, ніж каші. Та її кількість може варіюватися в залежності від того, якої густоти кашу ви полюбляєте.
Кутя з булгура та сухофруктів
Інгредієнти:
- 1 стакан булгура
- 100 грамів маку
- 100 грамів родзинок без кісточок
- 1/2 стакана волоських горіхів
- 100 грамів інжиру
- 100 грамів кураги
- кориця
- мед за смаком
Готуємо:
- Замочуємо та промиваємо булгур, поки вода не стане прозорою.
- Заливаємо булгур водою в пропорції 1/3 та відварюємо до готовності.
- Замочуємо горіхи та сухофрукти. Зціджуємо воду та подрібнюємо їх.
- Блендеруємо попередньо розпарений мак.
- Змішуємо булгур, мак і сухофрукти, додаємо мед та корицю за смаком.
Екзотична кутя
Інгредієнти:
- 1,5 стакана дикого рису (можна замінити довгозернистим)
- 100 грамів мигдальних горіхів
- 100 грамів фундука
- 100 грамів сушеного банана
- 100 грамів нарізаного кокоса
- 150 грамів тропічного міксу цукатів (ананас, папая, фініки тощо)
- 2 зірочки бодяну
- 2 столові ложки оливкової олії
- 4 столові ложки меду
Готуємо:
- Замочуємо та відварюємо рис.
- Відпарюємо та очищуємо від шкірки мигдаль.
- На олії злегка підсмажуємо горіхи та цукати.
- Змішуємо мед з водою 1/1. Додаємо розтовчений бодян.
- Змішуємо кашу з горіхами і цукатами. Додаємо медову суміш.