Автоцивілка в Україні – умови страхування

pzu.com.ua
Автор:
pzu.com.ua
09 вересня 2020

Обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ) – це страхування відповідальності водіїв транспортних засобів, спрямоване на відшкодування заподіяної шкоди майну, здоров’ю та життю третіх осіб внаслідок ДТП. Дана послуга надається більшістю страхових компаній. ОСЦПВ є запорукою системи швидкого вирішення конфліктних ситуацій на дорозі та їх наслідків. Інша розповсюджена назва полісу – Автоцивілка.

Автоцивілка в Україні – умови страхування

Умови страхування

Сутність ОСЦПВ полягає в тому, що страхова компанія бере на себе зобов’язання відшкодування збитків, нанесених третій стороні з боку водія-винуватця, при настанні ДТП.

Відшкодування відбувається в межах встановлених виплат та складає:

  • до 5% від виплати за шкоду, заподіяну здоров’ю, – на покриття заподіяної моральної шкоди;
  • 130 тис. грн. при завданні шкоди майну третіх осіб;
  • 260 тис. грн. при завданні шкоди життю та здоров’ю третіх осіб.

Вищевказані умови є державно встановленою нормою. Але більшість страхових компаній дозволяють збільшити ліміт, якщо клієнт цього бажає. Наприклад, компанія PZU, яка є одним із лідерів даного напрямку страхування в Україні, дає можливість збільшення ліміту до 500 тис. грн., таке ОСЦПВ називається добровільним.

Термін дії Автоцивілки зазвичай складає від 15 днів до 1 року. Але строк також може залежати від періодичності обов’язкового технічного контролю (ОТК) для кожного окремого транспортного засобу.

Документи при оформленні

Оформлення ОСЦПВ відбувається в офісі страхової компанії або в режимі онлайн, кому як зручніше. Для цього потрібно надати пакет документів, який у випадку, якщо клієнт фізична особа, включає:

  • паспорт;
  • індивідуальний податковий номер (ІПН);
  • водійське посвідчення;
  • техпаспорт транспортного засобу;
  • пільгове посвідчення (якщо є).

Якщо страхувальник є юридичною особою, він має надати наступні документи:

  • виписка з ЄДРПОУ;
  • свідоцтво про взяття на облік платника податків ПДВ;
  • довідка з Державної служби статистики;
  • техпаспорт транспортного засобу;
  • платіжні реквізити підприємства.

Процес оформлення займає мінімум часу. При цьому клієнт отримує послугу, яка забезпечує його надійним захистом при настанні конфліктних ситуацій на дорозі.

Онлайн оформлення та деякі приємні бонуси

Деякі страхові компанії дозволяють придбати поліс Автоцивілки в режимі онлайн. Одним з яскравих випадків віддаленого оформлення страховки є страхова компанія PZU. Замовити поліс можна на сайті компанії. Для цього необхідно відкрити й заповнити онлайн-форму та оплатити будь-яким зручним способом.

Більше того, можливість придбати електронний поліс ОСЦПВ є додатковим бонусом, адже такий поліс має певні переваги перед звичайним, а саме:

  • немає необхідності носити оригінал бланку з собою;
  • для перевірки наявності Автоцивілки достатньо надати співробітникам поліції показати фотографію поліса на електронному носії (смартфон, планшет та ін.).
Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як правильно їздити на електровелосипеді не порушуючи ПДР?
Як правильно їздити на електровелос... Коли ми їздимо на електровелосипеді, то розуміємо, що це популярно та безпечно. Ми можемо легко пересуватися містом. Але...
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших рецептів від українських зірок
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших р... 5 травня святкуватимемо світле свято Воскресіння Господнє! На кожному Великодньому столі обов'язковим елементом є паска....
15 замків та палаців Вінниччини
15 замків та палаців Вінниччини Вінницька область є лідером за кількістю історичних пам'яток, а саме замків, садиб, палаців, фортець і маєтків. Їй посту...