До дня українського кіно: 8 популярних кінострічок

MoeMisto
Автор:
MoeMisto
08 вересня 2016

У другу суботу вересня традиційно відзначають День українського кіно. «День українського кіно» отримав статус офіційного державного професійного свята в 1996 році. 
З нагоди відзначення свята У Вінниці святкові заходи до дня Українського кіно теж планнуються! Куди піти цьогот дня, та що цікавого буде у місті дізнавайся у статті!

До дня українського кіно: 8 популярних кінострічок

У другу суботу вересня традиційно відзначають День українського кіно. «День українського кіно» отримав статус офіційного державного професійного свята в 1996 році. 12 січня 1996 року в Києві, другий Президент України Леонід Кучма підписав указ про відзначення на національному рівні «Дня українського кіно».

У Вінниці святкові заходи до дня Українського кіно теж планнуються на суботу, 10 вересня. Буде і кіновечірка, і флешмоб і перегляд української кінопрем'єри. Святкування розпочнеться на площі Європейській і завершиться у кінотеатрі "Родина". 

До Дня Українського кіно пропонуємо подивистись, які кінострічки вітчизняного українського кінематографу були презентовані останнім часом і які українські фільми потрібно подивитись, а які ще  чекають на нас у перспективі найближчим часом.

 "Брати. Остання сповідь"
Режисер: Вікторія Трофименко

Двоє братів-гуцулів усе життя живуть як конкруенти-суперники. Вони ділять рідну матір, іграшки та навіть жінку. Одного разу до їхнього містечка приїздить письменниця, щоб у місцевій церкві прочитати лекцію про святих та юродивих. Серед слухачів вона зустрічає старого чоловіка на ім’я Войтко. Письменниця поступово входить у Войткове життя і знайомиться з його братом. Вона стає ланкою між двома старими, для яких сенс життя – у двобої. Хто з братів проживе довше і не потішить іншого своєю смертю?

Українська історична драма «Гетьман»
Режисер: Валерій Ямбурський


Ця історична стрічка змальовує період з біографії Богдана Хмельницького і показує період повстання українського козацтва проти польської шляхти.
В основі сюжету — роман Віктора Веретєннікова, який також виступив продюсером фільму та зіграв одну з ролей.

Дев’ять років минуло з виходу попереднього повнометражного художнього фільму про Богдана Хмельницького, і тепер на нас чекає новий погляд на життя легендарного гетьмана. Вже в жовтні ми матимемо змогу побачити, наскільки близьким для нас, сучасних українських глядачів, виявиться один з «головних героїв» підручника історії за восьмий клас та, за сумісництвом, постать з 5-гривневої купюри.

Екранізація комедійних оповідань «Політ золотої мушки»
Режисер: Іван Кравчишин


Яскрава екранізація колоритних оповідань Пана Марциняка (Богдана Волошина) має жанр «української наївної комедії» і представляє Галичину у такому собі «Кустуріца-style». 

«Загублене місто»
Режисер: Віталій Потрух


Зйомки фантастичної картини про зону відчуження, паралельні світи та мандрівки в часі проходили ще в 2012 році. На екрани фільм вийшов  в кінотеатрах в жовтні 2015-го. 

Український науково-фантастичний фільм-трилер, знятий дебютантом Віталієм Потрухом. Стрічка розповідає про невеличку експедицію, що вирішує розшукати загублене місто в зоні відчуження, де відбуваються надзвичайні речі. У головних ролях — Андрій Джеджула, Сергій Романюк та Ірина Новак. В український широкий прокат фільм вийшов 1 жовтня 2015 року.

Фільм про Холодноярську республіку «Окупація» 
Режисер: Валеріу Жєрєгі


Українсько-молдавсько-румунський фільм про Холодноярську республіку та її боротьбу з більшовиками, судячи з анотацій, має бути не лише історичною драмою, а ще й детективом. Уява жваво малює такого собі «Ад’ютанта його високоповажності»-навпаки, і розумієш, що побачити це було б дійсно цікаво.

Романтична Балада «Толока»
Режисер: Михайло Іллєнко


Романтична балада за мотивами творів Шевченка і водночас роздум про драматичну українську історію мала б з’явитися на наших екранах ще в березні 2014 (до 200-річчя з дня народження Кобзаря), але… наразі зйомки призупинено. Віталій Лінецький, виконавець однієї з ролей у картині, пішов з життя влітку 2014. А влітку 2015 було мобілізовано виконавця однієї з головних ролей Дмитра Лінартовича (до речі, ми зможемо побачити його у «Гетьмані», де він грає Тугай-Бея).

Екранізація коміксу від українського художника «Максим Оса»
Режисер: Іван Сауткін

Екранізація захопливого коміксу Ігоря Баранька про хвацького хорунжого Корсунського полку Максима Осу – справжня подія для українського кіно, але і цю стрічку не оминули труднощі з фінансуванням. Втім, творці сподіваються, що виробництво фільму буде завершене 2016 року. А ми сподіваємося разом із ними.

«Пісня пісень»
Режисер: Єва Нейман


І наостанок – фільм за мотивами оповідань Шолом-Алейхема. Цьогорічний тріумфатор Одеського міжнародного кінофестивалю та учасник Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах. Офіційно прем’єра картини відбулася влітку – на фестивалях, тому ми просто чекаємо на новини про широкий прокат.

Кожна прем’єра нового українського фільму є особливою. Шкода, розвиток української кіноіндустрії зараз знаходиться не на належному рівні. Нам лишається тільки сподіватися, що незабаром все зміниться. І піти на святкування днів Українського кіно у Вінниці. 

Якщо ви не побачили тут вітчизняну стрічку, на вихід якої чекаєте, або яка варта уваги, ми будемо раді бачити згадку про неї у коментарях. ;)

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як правильно їздити на електровелосипеді не порушуючи ПДР?
Як правильно їздити на електровелос... Коли ми їздимо на електровелосипеді, то розуміємо, що це популярно та безпечно. Ми можемо легко пересуватися містом. Але...
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших рецептів від українських зірок
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших р... 5 травня святкуватимемо світле свято Воскресіння Господнє! На кожному Великодньому столі обов'язковим елементом є паска....
15 замків та палаців Вінниччини
15 замків та палаців Вінниччини Вінницька область є лідером за кількістю історичних пам'яток, а саме замків, садиб, палаців, фортець і маєтків. Їй посту...