Без яєць, з медом чи шоколадом: прості рецепти пасок

MoeMisto
Автор:
MoeMisto
23 квітня 2024

Паска – одна з головних страв на великодньому столі. Ми зібрали для вас нові та перевірені рецепти. Тут є рецепт корисної паски без цукру та молочної продукції, паски з медом та шоколадом, а також крафіна.

Без яєць, з медом чи шоколадом: прості рецепти пасок

Паска – одна з головних страв на великодньому столі. Традиційно її починають випікати у Чистий четвер, також печуть і в суботу, аби згодом посвятити і поласувати в родинному колі. З роками кількість рецептів, за якими готують великодню паску збільшилася. Кожна господиня має свій секретний інгредієнт, що робить страву особливою. 

Корисна паска 

Це ідеальний рецепт великоднього смаколика для тих, хто надає перевагу корисним солодощам. В її рецепті відсутні цукор, дріжджі, яйця та молочні продукти. Такі пасочки є гарною альтернативою класичних.

Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 75г цільнозернового борошна
  • 69г рисового борошна
  • 60г маку
  • 60г кокосового цукру
  • 180г рослинного молока
  • 30г кокосової олії
  • 0,5 чайної ложки соди
  • 0,5 чайної ложки розпушувачу
  • сік і цедра половини лимону
  • сіль
  • екстракт ванілі

Інгредієнтів у такій кількості вистачить господиням на маленьку пасочку (форма діаметром дев’ять сантиметрів). А ось процес приготування простий, але кожна деталь важлива. Обов’язково треба змішати спочатку всі сухі, а потім вологі інгредієнти окремо. Ретельно перемішуйте, щоб у в кожній мисочці утворилася гарна однорідна консистенція. А потім з’єднуйте між собою. Під час з’єднання обов’язково перемішуйте, щоб вийшло гарне однорідне тісто. Випікати пасочку треба 40 хвилин при 170 градусах. Після випікання ви можете за бажанням вирізати серединку і начинити кремом. Але це вже на ваш смак, хто як любить. Також за бажанням можна прикрасити свої паски не просто глазур’ю, а корисним шоколадом та висушеними шматочками цитрусів.

Рецепт ароматної паски

Для приготування вам знадобиться:

  • 5 яєць
  • 7 пачок ванільного цукру
  • 0,5 пачки топленого маргарину
  • 100г дріжджів (пресованих)
  • 0,5 літрів кип'яченого молока
  • 500г цукру
  • 100г родзинок
  • цедра лимона, апельсина також курага, цукати (за бажанням).

Спочатку треба зробити опару, а потім хвилин 15 замішуємо тісто. Після цього даємо тісту постояти і підрости. Як тільки бачите, що тісто збільшилося в об’ємі, забираєте його з ємності і починаєте місити. Це бажано робити протягом двох годин. Чим довше ви будете місити, тим краще утвориться павутинка. В результаті тісто має тягнутися як павутинка.

Окремо треба підготувати форми. Вони мають бути чистими, теплими та помазані маслом. З тіста формуєте кульки і обережно вкладаєте до форм. Дайте обов’язково кілька хвилин, щоб тісто ще підросло у формі, а далі – випікання.

Випікати варто до тих пір, поки не зарум’яніє з усіх боків. Час від часу треба пробувати виріб дерев’яною шпажкою. Якщо паска сира, то на шпажці залишається тісто, а як спечена, то чиста. Дістаньте з духовки та форм. А як трохи охолоне, то можна смакувати.

Великодній крафін

Щоб приготувати такий смаколик, вам знадобиться підготувати чимало продуктів.

Що треба для опари:

  •  200 мл молока
  • 1 столова ложка цукру
  • 1 столова ложка борошна
  • 7г сухих дріжджів

Що треба для тіста:

  • 1 яйце + 2 жовтки
  • 100 г цукру
  • дрібка солі
  • 80 г вершкового масла
  •  опара
  • 450 г борошна

Для начинки використовуйте все, що любите: родзинки, цукати, шоколад

Готуємо опару:

До теплого молока додаємо дріжджі, цукор, борошно, перемішуємо. Накриваємо плівкою/ рушником і ставимо в тепле місце на 15 хвилин.

А ось для тіста треба збити яйце та жовтки з цукром та дрібкою солі до пишних білих піків. Поступово вводимо розтоплене вершкове масло. Вливаємо опару і перемішуємо лопаткою. Поступово вводимо просіяне борошно. Спочатку тісто буде дуже липке, але за 10-15 хвилин вимішування стане еластичним.

Перекладаємо тісто в миску, змащену рослинним маслом, накриваємо і ставимо рости на півтори чи дві години в тепле місце.

Після цього тісто обминаємо, ділимо на дві частини, розкатуємо максимально тонко в прямокутник.

Змащуємо вершковим мʼяким маслом, додаємо начинку (родзинки/шоколад), скручуємо у рулети, защіпити краї (повздовжні), розрізаємо посередині (повздовж) майже до кінця. Згортаємо у спіраль кожну з частин та накладаємо одну на іншу.

Перекладаємо у форму (паперову теж можна) і ще у тепле місце на 30-40 хвилин. Випікаємо з функцією верх-низ та обдув спершу 10 хвилин при температурі 180 градусів, тоді ще 20-25 хвилин при температурі 160 градусів.

Ніжна паска

Це супер смачна паска, в міру волога та дуже запашна. Вихід з пів порції – три паски (форма діаметром 13 см) приблизно 300-350 грам.

Рецепт на цілу порцію:

  • борошно – один кілограм;
  • молоко – 400г;
  • жовтки – 10 шт;
  • дріжджі пресовані – 100г;
  • масло (або маргарин) – 200г;
  • цукор – 300г;
  • родзинки – 100г;
  • сіль – 1/2 чайна ложка;
  • лимон (цедра) – 1 штука.

Спочатку господиня радить приготувати опару. Для цього необхідно розвести дріжджі в теплому молоці та додати 100г цукру і 200г борошна (від загальної кількості). Перемішуєте та залишаєте в теплому місці на 15-20 хвилин (маса має збільшитися в об‘ємі вдвічі та утворитися так звана «шапка»).

Додаєте в опару решту цукру, жовтки, родзинки, цедру лимона, сіль і поступово все борошно. Вимішуєте тісто і в процесі (наприкінці) додаємо розтоплене або кімнатної температури масло чи маргарин. Вимішуємо тісто (не менше 15 хвилин) поки почне відставати від рук. Ставите (накривши) в тепле місце, щоб збільшилося удвічі. Далі потрібно його обім‘яти і знову поставити, щоб підросло.

Розкладаєте тісто у підготовлені форми, заповнюючи на 1/3 частини. Ставите ще раз на підйом (знов накритими). Перед випіканням змащуєте збитим яйцем з краплею молока. Поміщуєте паску випікатися в розігріту духовку. Спочатку температура 200 градусів, через 10 хвилин зменшуємо до 170-160 градусів. Випікати ще близько 30-40-50 хвилин. Час залежить від величини паски, чим менша форма тим менше часу знадобиться, і навпаки.

Важливо: борошна має бути рівно один кілограм і не більше, бо паска буде тугою. Також не варто економити на борошні, бо паска впаде. Жир потрібно додавати обов’язково наприкінці. А перед тим, як поставити в духовку, накрийте фольгою, щоб не підгорів верх.

Смачна родинна пасха

Для приготування вам знадобляться такі інгредієнти:

  • молоко – один стакан;
  • дріжджі (мокрі) – 30 грам;
  • яйця – 4 шт+2 шт;
  • цукор – один стакан;
  • розтоплене вершкове масло – 100г;
  • олія – 3 столової ложки;
  • ванілін;
  • мед – 5 столових ложок;
  • борошно – 5-6 стаканів;
  • родзинки – 300г;
  • цукрова пудра – 200г.

Процес приготування:

До теплого молока додаємо дріжджі, цукор та борошно і ретельно вимішуємо. Відкладаємо постояти. Чотири яйця взбиваємо з цукром і додаємо масло, олію та ванілін. Знову ретельно вимішуємо. Вливаємо сюди ж дріжджі, додаємо розтоплений мед.

Вводимо борошно по одному стакану і замішаємо тісто. Воно повинно не липнути до рук, але бути мʼяке. Далі вводимо в тісто родзинки чи будь-які інші на ваш смак сухофрукти, горіхи. Ретельно вмішуємо їх в тісто. Ставимо тісто підніматися на півтори години.

У форму змащену маслом кладемо скачаний в кулю шматок тіста, так щоб вийшло на 1/3 форми. Відділяємо білок від жовтка у двох яйцях. Жовтком змащуємо паски і ставимо у духовку на 100 градусів на 30 хвилин. Тоді розігріваємо духовку до 180 градусів і випікаємо 30-50 хвилин в залежності від розміру вашої паски.

Перевіряємо на готовність дерев’яною паличкою.

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як можна розгладити штори - 6 порад
Як можна розгладити штори - 6 порад Зараз штори виготовляють з багатьох видів тканини серед яких є як натуральні, так і синтетичні матеріали. Для деякого те...
Переводимо годинник на зимовий час
Переводимо годинник на зимовий час Вже зовсім скоро ми перейдемо на зимовий час. В Україні це відбувається щороку в останню нeдiлю місяця. Цього року перев...
Для любительок стилю бохо: 4 ідеї з сукнями у відповідному дизайні
Для любительок стилю бохо: 4 ідеї з... Сукні в бохо-стилі стали трендом сезону весна-літо 2024 року. Проте з приходом осені їх популярність не знизилась, навпа...